Європейський суд з прав людини готується офіційно визнати, що Росія контролює ОРДЛО

Середа, 31 жовтня 2018, 10:24

У прецедентному праві Європейського суду з прав людини є практика визнання за Росією "ефективного контролю" у Придністров’ї і за Вірменією – у Нагірному Карабасі, ці прецеденти будуть взяті до уваги під час розгляду скарги "Україна проти Росії" щодо конфлікту на Донбасі.

Про ці рішення та про їхній вплив на український процес розповіла суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська в інтерв’ю "Європейській правді".

Суддя повідомила, що скарга щодо подій на Донбасі зараз готується до розгляду, і цілком можливо, що рішення у даній справі буде ухвалене вже у першій половині 2020 року. "Слухання у справі щодо Донбасу буде призначено невдовзі після першої, "кримської" справи – можливо, за кілька місяців після неї", - розповіла вона. Як повідомлялося, слухання у кримській справі відбудуться вже у лютому 2019 року, їхня дата офіційно визначена.

Головне питання у скарзі щодо подій у ОРДЛО, яке має вирішити ЄСПЛ – чи несе Росія відповідальність за порушення прав людини на території поза контролем українського уряду.

"Якщо по Криму РФ офіційно визнає, що контролює цю територію, то щодо Донбасу такого визнання немає – навпаки, вони це заперечують. А відповідальність за порушення лежить на тому, хто здійснює ефективний контроль на цій території. Тому Європейський суд з прав людини і повинен встановити, хто саме має такий контроль", - пояснила Юдківська.

Суддя зауважила, що у практиці ЄСПЛ було кілька схожих справ і судді визнавали "ефективний контроль" за державою, яка заперечувала, що є де-факто окупантом. Зокрема, є низка рішень, де визнається, що Росія здійснює ефективний контроль на території Придністров’я і є відповідальною за порушення прав людини на цій частині Молдови. а також рішення про те, що Вірменія має ефективний контроль над Нагірним Карабахом.

В ЄСПЛ діє прецедентне право, тому ці рішення впливатимуть на вердикт суду у справі "Україна проти Росії".

Водночас визнання за Росією контролю на території ОРДЛО не є автоматичним, оскільки між різними міждержавними конфліктами є відмінності.

"Суд все одно має вивчити конкретні обставини і визначити, які критерії братиме до уваги в цих конкретних обставинах… Події у Криму та на Донбасі розгортаються не так, як у Придністров'ї, а ситуація в Нагірному Карабасі не схожа на ситуацію в Південній Осетії. Перефразовуючи Толстого, кожна самопроголошена республіка нещасна по-своєму", - підсумувала суддя.

Як повідомлялося раніше, ЄСПЛ може також визнати, що РФ встановила контроль над Кримом ще в лютому 2014 року.

Детальніше про це та інше читайте в інтерв’ю "Ключове питання, на яке відповість ЄСПЛ – чи контролювала Росія Крим ще до анексії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.