США оголосили перегляд міжнародних угод, що можуть привести до Суду ООН

Четвер, 4 жовтня 2018, 08:55

Президент США Дональд Трамп прийняв рішення про вихід країни з Факультативного протоколу до Віденської конвенції про дипломатичні зносини про обов'язкове вирішення спорів в Міжнародному суді ООН.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, пише Reuters.

"Ми розпочнемо перегляд усіх міжнародних угод, які можуть ввести Сполучені Штати під нібито зобов'язуючу юрисдикцію з врегулювання спорів у Міжнародному суді. Сполучені Штати не будуть сидіти, склавши руки, коли безпідставні політизовані позови подають проти нас", - сказав він.

При цьому США не мають наміру виходити з самої конвенції.

Згідно з протоколом, сторони, які підписали його, зобов'язуються вирішувати суперечки, що стосуються Віденської конвенції, в Суді ООН.

Раніше влада Палестини оскаржила в Міжнародному суді перенесення посольства США в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима. Палестинська влада тоді заявилa, що Вашингтон порушив Віденську конвенцію у зв'язку з особливим статусом Єрусалима.

3 жовтня Міжнародний суд ООН в Гаазі визнав неприпустимими обмежувальні заходи США на гуманітарні вантажі до Ірану. Він постановив, що Вашингтон має скасувати частину своїх санкцій проти цієї країни. У відповідь Сполучені Штати вирішили розірвати договір про дружбу з Іраном.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.