Росія веде "підривну" кампанію у норвезькому суспільстві - ЗМІ

Четвер, 4 жовтня 2018, 13:30

Москва намагається використати справу арештованого у РФ у грудні минулого року норвезького екс-прикордонника Фруде Берга для посилення невдоволення норвежців спецслужбами своєї країни.

Про це пише Foreign Policy.

Берг був затриманий у грудні минулого року в Москві за звинуваченням у шпигунстві і чекає судового розгляду. Він визнав себе кур'єром військової розвідки Норвегії, але каже, що його "обдурили". Берг запевняє, що не знав, що бере участь у спецоперації.

"Чогось не вистачає. У цій історії точно є щось більше, ніж нам кажуть", - сказав редактор норвезької газети Independent Barents Observer Томас Нільсен.

У звинуваченні стверджується, що Берг нібито пересилав гроші через "Пошту Росії" жінці на ім'я Наталя в Москву. А у відповідь отримував від неї інформацію про ядерні субмарини Росії в Арктиці.

"Якщо це була настільки важлива таємна операція, чому в ній використовували таку ненадійну російську службу? І якщо російська сторона дійсно викрила операцію ще три роки тому, чому не було ніяких повідомлень про арешти або покарання ще когось, хто брав у ній участь?" - йдеться у матеріалі.

"ФСБ точно використовує Берга, щоб підірвати роботу норвезької розвідки і поліції", - сказав директор стратегічних комунікацій та психологічних операцій Норвезького університету оборони підполковник Геїр Хаген Карлсен.

Нагадаємо, 21 вересня в аеропорту Осло перед вильотом з Норвегії за підозрою у шпигунстві затримали співробітника апарату Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації Михаїла Бочкарьова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: