Доповідачка ПАРЄ запевняє, що не має на меті безумовне зняття санкцій з Росії

Вівторок, 9 жовтня 2018, 11:49

Авторка резолюції про перегляд санкційної процедури ПАРЄ Петра де Суттер визнала, що російське питання стало причиною для підготовки даного проекту рішення, але запевнила, що не підтримає норми, які призведуть до "прощення" Росії.

Про це Суттер заявила, представляючи підготовлений проект рішення, повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

За словами де Суттер, попри те, що у рішенні немає згадки про Росію, вона не заперечує, що насправді йдеться саме про РФ. "Безумовне повернення РФ до ПАРЄ є в центрі цієї дискусії", - заявила доповідачка.

Петра де Суттер наголосила, що РФ наразі відсутня у залі з власної ініціативи, оскільки вже три роки не передає в Страсбург перелік своєї делегації, у відповідь на накладені в 2014-15 роках санкції. "Ані в 2014-му, ні в 2015 році ПАРЄ не ухвалювала рішення про виключення РФ з асамблеї", - зауважила вона.

Доповідачка також пояснила, що асамблеї потрібно знайти такий компроміс, який залишить можливість продовження санкцій щодо Росії.

"Є питання щодо того, чи може ПАРЄ діяти так, як діяла у 14-15 році. Чи будемо ми використовувати процедури оскарження повноважень як механізм тиску?... Але ми не маємо на меті послабити повноваження асамблеї щодо притягнення делегацій до відповідальності. Ми не маємо на меті зняти санкції з Росії", - заявила вона.

Як повідомлялося, комітет з питань правил процедури Парламентської асамблеї Ради Європи, який представлятиме у ПАРЄ проект змін до правил накладання санкцій, підтримав правки до документа, які роблять неможливим "прощення" Росії.

Детальніше про події – у статті "Санкції поза статутом: у ПАРЄ знайшли новий привід для повернення Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.