Уряд Македонії почав процес зміни назви країни

Вівторок, 9 жовтня 2018, 12:01

Уряд Македонії на позачерговому засіданні прийняв пропозиції конституційних змін щодо зміни назви країни на Північну Македонію.

Про це повідомляє Balkan Insight.

"Уряд запропонував парламенту чотири поправки до Конституції" - повідомив речник уряду Міле Босняковський.

Перша зміна полягає у додаванні до назви країни прикметника "Північна". Друга зміна стосується преамбули Конституції з більш детальним обґрунтування державності Македонії.Третя і четверта поправки стосуються взаємин Македонії з сусідніми країнами і діаспорою.

У вівторок парламент Македонії має прийняти пропозицію до розгляду і скласти графік її проходження у сесійному залі.

Для ухвалення конституційних змін необхідні дві третини голосів депутатів. Однак основна опозиційна сила VMRO-DPMNE заявила, що не голосуватиме за зміни, оскільки їх не прийняв народ.

Як повідомлялося, референдум про зміну назви Македонії визнали таким, що не відбувся, через низьку явку виборців.

За офіційними даними Державної виборчої комісії після опрацювання 100% бюлетенів, явка на референдумі склала 36,91%, тоді як законодавство вимагає участі більше 50% виборців.

Зміну назви країни на Північну Македонію підтримали 91,46% громадян, які взяли участь в голосуванні. Проти виступили 5,65%.

Докладніше читайте у статті "ЄвроПравди": "І нехай НАТО почекає: як у Македонії зірвали референдум, що мав розблокувати євроінтеграцію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.