Посол Чехії - Молдові: ми відмовилися "жити на мосту"

Середа, 14 листопада 2018, 16:44

Чехи відмовилися від ілюзорної ідеї бути стратегічним "мостом" між Сходом і Заходом, і Молдові також варто прийняти рішення, яке відповідало б її національним інтересам.

Про це заявив посол Чеської Республіки в Молдові Зденек Крейчі в інтерв'ю IPN.

"Для чехів вже давно ясно, до якого геополітичного простору ми хочемо належати. Ми вибрали свій шлях. Відразу після Другої світової війни чехи теж вважали, що їхня країна зможе стати мостом, жити між Сходом і Заходом, ця ідея знову виникла в 60-і роки, особливо в 1968 році. Але в підсумку ми чітко усвідомили - на мосту не можна стояти, люди крокують по ньому в різні боки, і стояти треба на березі, а не на мосту. На правильно обраному березі. Звичайно, ми хочемо жити в мирі з усіма", - сказав Крейчі.

"Радити щось молдаванам я не хочу, я знаю, які дискусії відбуваються тут. Це повинні вирішити самі молдовани. Я просто розповів вам про чеський досвід. Я не думаю, що було б ідеально для нас, як для маленької країни, бути в сірій зоні, яка не належить до будь-якої моделі цивілізації", - додав він.

Як відомо, президент Молдови Ігор Додон неодноразово повторював свою тезу про те, що Кишинів прагне досягти балансу у відносинах з країнами Заходу і Сходу. За його словами, російський президент Владімір Путін не проти, щоб Кишинів "дружив з будь-ким, головне - не проти Росії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: