Лідери ЄС відкидають можливість повторних Brexit-переговорів

П'ятниця, 16 листопада 2018, 09:23

Лідери ЄС відкидають можливість повторних переговорів щодо проекту угоди про Brexit та застерігають: політична ситуація у Великій Британії може призвести до виходу країни з ЄС без жодної угоди.

Як повідомляє BBC, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що питання про відновлення переговорів не стоїть, а чинний документ залишається в силі.

У четвер Меркель висловила задоволення з приводу тексту проекту угоди, який погодили Лондон та Брюссель. Але з огляду на низку відставок незгодних із угодою британських міністрів Меркель зауважила, що існує шанс Brexit без угоди.

Канцлер Німеччини також зауважила, що наразі не бачить приводу для переговорів щодо можливої зміни документа.

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп заявив, що слід готуватися до Brexit без угоди через "невизначеності" у Великій Британії.

Представник Європарламенту на переговорах щодо Brexit Гі Вергофстадт зазначив, що угоди було досягнуто після двох років "напружених переговорів". Тому він сподівається, що британські депутати погодяться з тим, що місця для "маневру не так багато, щоб сказати: "Добре, почнімо знову".

У четвер подали у відставку міністр з питань Brexit Домінік Рааб, державний секретар британського міністерства у справах Північної Ірландії Шайлеш Вара і міністр праці та пенсій Естер Макві. Своє рішення вони пояснили незгодою з проектом угоди про Brexit.

В середу після п’ятигодинного закритого засідання кабінет міністрів Великої Британії дав згоду на затвердження угоди про Brexit, узгодженої з Брюсселем у вівторок на технічному рівні. Мей визнала, що угода містить окремі пункти, які можуть викликати дискусію у британському суспільстві. Зокрема - питання Північної Ірландії.

Це рішення відкрило дорогу для офіційного затвердження умов Brexit на рівні Європейського союзу на позачерговому саміті ЄС, який пройде 25 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.