Співробітників банку Danske підозрюють у співучасті в схемах відмивання грошей

П'ятниця, 16 листопада 2018, 10:56

Низку колишніх співробітників естонської філії найбільшого банку Данії Danske Bank підозрюють в отриманні матеріальної вигоди від допомоги фінансовим злочинцям у відмиванні грошей.

Про це повідомляє газета Berlingske Tidende.

Повідомляється, що правоохоронні органи Естонії проводять розслідування щодо кількох колишніх співробітників, яких підозрюють у сприянні підозрілим транзакціям.

Ще у вересні у розслідуванні естонської поліції фігурували імена вісьмох колишніх співробітників.

За даними внутрішнього розслідування Danske Bank, принаймні декілька з восьми згаданих співробітників вносили на свої рахунки значні і підозрілі суми коштів, які могли бути отримані від клієнтів.

Наразі юристи банку перевірили до сотні колишніх і нинішніх співробітників у зв’язку з можливою причетністю до сумнівних транзакцій.

У вересні 2017 року газета Berlingske написала про те, що Danske Bank отримав 2,4 мільярди тіньових коштів з Азейбарджану. В липні 2018-го з’явилась інформація про те, що в період поміж 2012 та 2015 роками цей же банк отримав 7 мільярдів євро з Росії.

На початку вересня ЗМІ опублікували інформацію про відмивання 28 млрд євро російських коштів.

Джерело у Данії стверджує, що ці кошти були пов’язані з президентом РФ Владіміром Путіним та ФСБ. Частина коштів має стосунок до вбивства Сергія Магнітського у 2009-му році, вважає британський бізнесмен Білл Броудер, колишній роботодавець Магнітського.

Результати, опубліковані в середу, показують, що близько 200 мільярдів євро пройшли через філіал банку в Естонії.

У вересні виконавчий директор Danske Bank Томас Борген подав у відставку через скандал з відмиванням російських коштів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.