Лідерка німецьких ультраправих захищається на тлі нових даних про пожертвування з-за кордону

П'ятниця, 16 листопада 2018, 15:12

Співголова ультраправої "Альтернативи для Німеччини" (AfD) Аліса Вейдель відкинула звинувачення на свою адресу щодо отримання завідома незаконної пожертви на суму близько 130 тис. євро зі Швейцарії.

Про це пише AP.

"Я рішуче відкидаю звинувачення", - сказала Вейдель. "Вони не мають будь-яких підстав і представляють спробу дискредитувати мене особисто та політично", - зазначила вона.

Прокурори в південному місті Констанці попросили парламент зняти імунітет з Вейдель, щоб вони могли розслідувати подробиці пожертви.

Згідно з німецькими законами, приховування джерела отриманих політичною партією коштів загрожує позбавленням волі строком до трьох років.

Крім того, закон забороняє фінансування німецьких політичних партій громадянами і організаціями країн, які не є членами ЄС. Швейцарія не є членом блоку з 28 країн.

 
Аліса Вейдель
TAGESSPIEGEL.DE

"Альтернатива для Німеччини" сказала, що гроші, позначені "пожертва кампанії Аліси Вейдель", використовувалися для оплати рахунків - як повідомлялося, реклами в соціальних мережах та адвокатів - але пізніше їх повернули відправникові після виникнення сумнівів щодо їхньої законності.

Німецькі ЗМІ повідомили, що пожертвування було здійснено за допомогою облікового запису швейцарської фармацевтичної компанії, щоб приховати ідентифікацію справжнього відправника.

Вейдель заявила, що звіти про справу містять "значні помилки", але не уточнила. Вона відмовилася коментувати офіційне розслідування.

Окремо її партія, відома абревіатурою AfD, підтвердила отримання 150 тис. євро від нідерландського фонду Stichting Identiteit Europa.

Партія заявила, що пожертвування, також надіслане в округ Вейдель, повернули через три місяці, оскільки "особу та мотивацію донора було неможливо визначити достовірно". Партійні лідери "не бачать ніякої вини" з боку Вейдель.

AfD посіла третє місце на загальнонаціональних виборах минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.