Україна демонструє прогрес у 17 з 20 сфер в рамках цілей Східного партнерства

П'ятниця, 2 листопада 2018, 12:42

Україна показує помітний прогрес у 17 сферах та демонструє слабкі зрушення у трьох із 20 цілей, які ЄС запропонував для країн Східного партнерства у документі "20 очікуваних досягнень Східного партнерства до 2020 року".

Про це йдеться у дослідженні "Поступ України у виконанні двадцяти досягнень Східного партнерства до 2020 року", яке презентували експерти Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства 2 листопада у Києві, повідомили у прес-службі проекту "Громадська синергія".

Найактивніше Україна просувається у сферах боротьби з корупцією, реформи державного управління, безпеки, розвитку малого та середнього бізнесу, впровадження Зони вільної торгівлі з ЄС, захисту довкілля, візової лібералізації тощо.

Попри це, Україна демонструє слабкий прогрес у 3 сферах – реформі судочинства, енергопостачанні та гармонізації цифрових ринків.

Експерти пояснюють, що станом на 1 вересня 2018 року у сфері судочинства Україна досягла значного прогресу у прийнятті необхідного законодавства. Однак процедури, проведені відповідно до цих законів, не принесли бажаного результату. Основна причина – склад органів суддівського врядування - суддями стали й залишаються чимало недоброчесних і залежних суддів.

У сфері енергопостачання експерти звертають особливу увагу на те, що ЄС має посилити політичні та економічні санкції проти РФ за порушення, включно з відмовою від імпорту енергоносіїв. Київ також має підписати з НАТО угоду про спільний захист критичної інфраструктури, в тому числі на території країн Східного партнерства.

"20 очікуваних досягнень Східного партнерства до 2020 року" – своєрідна євроінтеграційна дорожня карта, що визначає цілі та реформи, які мають провести Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан та Білорусь до 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.