Єврокомісія відхилила проект держбюджету Італії через порушення правил ЄС

Середа, 21 листопада 2018, 13:59

Європейська комісія відхилила проект державного бюджету Італії через те, що він не відповідає фінансовим правилам єврозони.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс на прес-конфереції у Брюсселі.

Він нагадав, що Єврокомісія рекомендувала Італії зменшити дефіцит до 0,6% ВВП у 2019 році. Однак проект італійського бюджету, навпаки, передбачає збільшення дефіциту – до 1% ВВП наступного року.

"З жалем сьогодні ми підтверджуємо наші попередні оцінки, що проект державного бюджету Італії серйозно суперечить рекомендаціям. Критерій щодо заборгованості слід вважати невиконаним, і таким чином початок процедури надмірного дефіциту є виправданим", - сказав Домбровскіс.

Він підкреслив, що маючи величезний державний борг, Італія планує значні зовнішні запозичення замість необхідних фіскальних заходів скорочення.

"Італійський борг залишається на рівні 131% від ВВП. В тому, що пропонує уряд Італії, ми бачимо ризик сповзання країни до нестабільності", - зазначив він.

Єврокомісар з питань бюджету П’єр Московісі заявив, що італійський уряд не навів жодних джерел додаткових фінансових надходжень, із яких планується фінансувати додаткові заплановані видатки.

Домбровскіс додав, що Єврокомісія готова до діалогу з Італією, і згідно з процедурою країни ЄС мають час на коригування фіскальних показників бюджету до винесення подальших рішень, в тому числі ймовірних санкцій.

Нагадаємо, уряд Італії ухвалив державний бюджет, в якому популістські лідери заклали збільшення витрат для виконання своїх передвиборчих обіцянок.

Пізніше італійський уряд зробив невелику поступку, включивши так звані "захисні застереження", які будуть автоматично ініційовані для уникнення перевищення відношення державного боргу до ВВП у 2,4% у 2019 році та продажу деяких об'єктів державної нерухомості.

Однак цього кроку виявилося недостатньо, щоб задовольнити претензії Єврокомісії.

Читайте детальніше: "Між санкціями та виборами: чим завершиться бюджетний конфлікт Італії та Єврокомісії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.