Італія каже, що заслуговує на "бюджетні поблажки" від ЄС через смертельні катаклізми

Середа, 14 листопада 2018, 14:05

Уряд Італії заявив, що ЄС повинен проявити гнучкість щодо італійського бюджету з великими витратами, бо країна зіштовхнулася з низкою смертоносних лих, включаючи повені і руйнування мосту в Генуї.

Про це пише The Local.

Згідно з копією листа, надісланого у вівторок в Брюссель, Рим наполягає на необхідності не змінювати бюджет та вимагає у ЄС продемонструвати "гнучкість, враховуючи виняткові події ... та виняткові витрати".

Три десятки людей загинули внаслідок штормів і повені в Італії на початку цього місяця здебільшого на північному сході країни. 43 людини також загинули, коли в серпні обвалився міст в портовому місті Генуя.

Міністр економіки Джованні Тріа заявив Брюсселю, що відшкодування збитків коштуватиме уряду Італії протягом наступних трьох років близько 0,2% від ВВП.

Раніше уряд Італії відкинув вимоги Європейської комісії щодо коригування бюджету та заявив, що не відмовиться від запланованих великих витрат.

"Бюджет не буде змінено, ні його баланс, ні прогноз зростання. Ми впевнені, що цей бюджет, необхідний для того, щоб країна знову відновилася", - заявив віце-прем'єр Італії Луїдже Ді Майо.

Минулого місяця Європейська комісія відхилила проект бюджету Італії, заявивши, що різко порушує фіскальні правила Європейського Союзу та може значно збільшити і без того великий державний борг. Комісія зажадала від Італії роз’яснень. Крайній термін подачі італійським урядом відповіді минув опівночі в середу.

Італія може зіштовхнутися з фінансовими санкціями ЄС, якщо не домовиться про розмір видатків на наступний рік.

Читайте детальніше: "Між санкціями та виборами: чим завершиться бюджетний конфлікт Італії та Єврокомісії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.