Польська спецслужба почала розслідування щодо фонду депортованої українки Козловської

П'ятниця, 23 листопада 2018, 13:13

Агенція внутрішньої безпеки Польщі за результатами контролю податківців розпочала слідство проти фонду "Відкритий діалог", головою якого є Людмила Козловська, депортована раніше з ЄС.

Про це повідомляє агентство PAP.

За даними польських податківців, кошти на рахунки фонду, що надходили через фірму Silk Road Бартоша Крамека, який є чоловіком Людмили Козловської, походять від фірм на Сейшелах, в Панамі і Белізі.

Слідство, яким займається спецслужба, було розпочате на підставі заяви Національної податкової адміністрації, яка провела аудит сплати фондом "Відкритий діалог" податків у 2014-16 роках. Податківці прийшли до висновку, що кошти, які надходили на рахунки фонду, могли походити з відмінних від задекларованих джерел.

Йдеться про суми в 1,27 млн доларів та 64 тис. євро, отримані фондом від фірм, назви яких фігурують у Panama Papers.

За даними Національної податкової адміністрації, кошти, які отримував фонд, могли мати злочинне походження, а сам фонд міг займатися їх відмиванням. Через це податківці і попросили прокуратуру про початок слідства, та у свою чергу доручила розслідування Агенції внутрішньої безпеки.

Зазначеною у статуті метою фонду "Відкритий діалог", є захист прав людини, демократії та верховенства права на пострадянському просторі, зокрема, в Казахстані, Росії і Україні. Фонд має постійні представництва у Варшаві, Києві і Брюсселі.

Головою фонду є Людмила Козловська, якій Польща заборонила в’їзд.

Її чоловік під час протестів у Польщі з нагоди ухвалення суперечливої судової реформи закликав зупинити "замах ПіС на інститути права в Польщі", наводячи при цьому приклад київського Євромайдану.

Варто зазначити, що в управлінні Служби безпеки України у Закарпатській області відкрило кримінальне провадження стосовно дій Козловської. Відповідна стаття ККУ стосується державної зради і шахрайства в особливо великих розмірах, вона передбачає до 15 років позбавлення волі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.