Данському банку висунули звинувачення у справі про відмивання російських коштів

Четвер, 29 листопада 2018, 12:47

Один із найбільших банків Данії Danske Bank отримав звинувачення у порушенні численних заходів боротьби з фінансовими злочинами, включаючи недоліки щодо моніторингу джерел фінансування.

Про це йдеться у повідомленні на сайті банку.

"Danske Bank отримав попередні звинуваченні від Данської прокуратури з питань серйозних економічних та міжнародних злочинів (SØІK) у порушенні Закону про боротьбу з відмиванням грошей по чотирьох пунктах, пов'язані з естонським філіалом Danske Bank у період з 1 лютого 2007 року до кінця січня 2016 року. Попередні звинувачення є результатом розслідування, розпочатого SØIK в серпні цього року", - йдеться у повідомленні.

За даними видання kyc360.com, обвинувачення вказує, що банк не забезпечив належні інформаційні системи або людські ресурси для працівників для здійснення моніторингу операцій та не надав достатньої інформації про джерела фінансування.

"Протягом певного періоду на рівні керівництва не було призначено жодної особи, відповідальної за дотримання вимог", - пояснює прокуратура.

Банк також не отримавдостатньої інформації про докази особистості власників - або справжніх власників - по суті, "відносини з клієнтами встановлювалися з посередниками, без ідентифікації основних осіб або компаній".

Крім того, банк незадовільно оцінював профілі, які вважаються "ризикованими" - наприклад, осіб, які мають впливові посади чи вищі державні посадові особи, зазначається в обвинуваченнях.

Нагадаємо, Danske Bank причетний до скандалу з відмиванням 28 мільярдів євро російських коштів. Ця справа може стати чи не найбільшим скандалом з відмиванням грошей у європейській історії, зазначає видання.

Гроші надходили до Данії через невеликі філіали Danske Bank в Естонії. Лише 2013 року було здійснено 80 тисяч таких транзакцій. Філіали в Естонії поінформували про підозрілий рух коштів центральний офіс банку в Копенгагені.

У вересні 2017 року данська газета Berlingske написала про те, що Danske Bank отримав 2,4 мільярди тіньових коштів з Азейбарджану. В липні 2018-го з’явилась інформація про те, що в період поміж 2012 та 2015 роками цей же банк отримав 7 мільярдів євро з Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.