Російський олігарх найняв британського лорда, щоб лобіювати зняття санкцій США — ЗМІ

Понеділок, 5 листопада 2018, 15:00

Російський олігарх Олег Дерипаска домагається зняття санкцій США з підконтрольних йому компаній En +, "Русал" і себе особисто за допомогою наближеного до екс-прем’єр-міністра Британії Девіда Кемерона лорда Грегорі Баркера, та інших лобістів.

Про це пише The New York Times.

"Британський посланець від компаній Дерипаски, лорд Грегорі Баркер, протеже колишнього прем’єр-міністра Британії Девіда Кемерона, був призначений минулого року главою ради директорів En+. Також працюють лобісти, юридичні фірми, експерти з піар-менеджменту, колишній сенатор США і високопоставлений представник передвиборчого штабу Трампа, у якого є зв'язки в Мінфіні США і Білому домі. Навіть посли у Вашингтоні з ряду країн звернулися з проханням написати листи проти санкцій", - йдеться у матеріалі.

 
Лорд Грегорі Баркер
INS News Agency Ltd, via Shutterstock

Лобісти аргументують, що санкції щодо En+ та "Русала" можуть спричинити хаос на світових ринках металів, завдати шкоди американським виробникам і потенційно бути вигідними Китаю.

Лобісти намагаються переконати американський Мінфін у привабливості "плану Баркера", який полягає у тому, що Дерипаска зменшить свою частку в En+ до менш ніж 50% і відійде від управління компаніями.

План також передбачає створення депозитного рахунку, на який переведуть гроші від продажу акцій Дерипаски, і бізнесмен не зможе отримати до них доступ, поки його прізвище не буде зняте зі списку санкцій.

За даними видання, лобісти досягли певних успіхів. Зокрема Мінфін США вже декілька разів відтермінував дату винесення остаточного рішення у справі про продовження санкцій проти Дерипаски. Також в американському уряді заявляли, що можуть зняти з компанії "Русал" санкції, якщо "впевняться, що Дерипаска більше не керує нею".

Як повідомлялося, офіс контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) відклав до 12 грудня припинення контрактів з групою російських компанії GAZ Group, контрольованих бізнесменом Олегом Дерипаскою.

Санкції проти Олега Дерипаски, UC Rusal і інших належних йому компаній були введені Мінфіном США 6 квітня. У міністерстві пізніше відзначили, що обмеження можуть бути зняті зі структур російського підприємця, якщо той відмовиться від контролю над компаніями. У травні Дерипаска покинув раду директорів En +, найбільшого акціонера UC Rusal. Однак в Мінфіні США заявили, що це безпосередньо не є підставою для виведення компанії з-під санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.