Данія заарештувала трьох іранських активістів за розхвалювання теракту

Середа, 7 листопада 2018, 13:45

У Данії заарештували трьох членів іранської опозиційної групи, за те, що вони похвалили винуватців теракту в Ірані 22 вересня, у якому загинули 25 людей.

Про це повідомив речник данської поліції Бйорке К’єркегор, інформує Associated Press.

За його словами, дії заарештованих суперечать законам Данії. Це загрожує штрафом або позбавленням волі до двох років.

К'єркегор повідомив, що всі троє є членами Арабського руху боротьби за звільнення Ахваза, який Тегеран звинуватив у смертельній атаці в іранському місті Ахваз. Однак сам рух засудив насильство і заявив, що не причетний до теракту.

Наприкінці жовтня данська розвідка заявила, що Іранська розвідувальна служба планувала здійснити політичне вбивство в Данії. Планувався напад на лідера данської філії Арабського руху боротьби за визволення Ахваза, який підтримує створення окремої арабської держави в іранській провінції Хузестан. Іранський уряд вважає групу терористичною організацією.

Данія вирішила відкликати свого посла з Ірану і заявила, що наполягатиме на запровадженні Євросоюзом додаткових санкцій проти Ірану.

Іран категорично спростовував ці звинувачення, назвавши їх ізраїльською змовою з метою завдати шкоди відносинам Тегерана з Європейським союзом.

У середу в Данії було проведено серію рейдів, повідомив К'єркегор. Він додав, що Арабський рух боротьби за визволення Ахваза залишається під захистом поліції через побоювання, що на його членів все ще можуть напасти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.