"Я задихаюся": стали відомі останні слова Хашоггі

Понеділок, 10 грудня 2018, 17:31

Журналіст Джамаль Хашоггі в останні моменти життя в саудівському консульстві в Стамбулі неодноразово казав своїм вбивцям: "Я не можу дихати".

Про це пише CNN, цитуючи джерело, яке заявило, що прочитало повну перекладену стенограму аудіозапису, зробленого у консульстві.

За його словами, Хашоггі упізнав у одному з чоловіків генерала Махера Мутраба, який сказав йому: "Ти повертаєшся".

Хашоггі відповів: "Ви не можете цього зробити... мене чекають люди на вулиці".

Його турецька наречена Хатіче Ченгіз 2 жовтня чекала годинами поза межами консульства і, коли він не повернувся, заявила турецькій владі про його зникнення.

Подальшого діалогу в порівняно короткій стенограмі, підготовленій турецькими владою, представлено не було, повідомляє джерело.

Коли на Хашоггі напали, він принаймні тричі повторив: "Я задихаюся". У розшифровці використовувалися окремі слова для опису шумів, зокрема "крики", "задихання", "пиляння" і "різання".

Турецькі джерела повідомили Reuters, що для розчленування журналіста використовували кісткову пилку.

Один із голосів був розпізнаний у протоколі турецькою владою, як доктор Салах аль-Тувагі, судово-медичний експерт, що спеціалізується на розтинах при міністерстві внутрішніх справ Саудівської Аравії, повідомляє CNN. Тбайгі каже іншим накласти навушники або слухати музику, як він.

Турецька сторона впевнена, що Хашоггі планували убити заздалегідь, з високою вірогідністю - за вказівкою оточення наслідного принца або й самого принца.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.