Радник Трампа: США стануть на заваді стрімкому росту впливу Китаю і РФ у Африці

Четвер, 13 грудня 2018, 17:12

Сполучені Штати планують протистояти швидко зростаючому економічному та політичному впливу Китаю i Росії в Африці.

Про це заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Болтон, пише Reuters.

Головним пріоритетом Вашингтона буде розвиток економічних зв'язків з регіоном, щоб створити можливості для американського бізнесу, захистити незалежність африканських країн, а також інтереси національної безпеки США, сказав він.

"Великі держави-конкуренти, а саме Китай та Росія, швидко розширюють свій фінансовий і політичний вплив у Африці. Вони навмисно та агресивно спрямовують свої інвестиції в регіон, щоб отримати конкурентну перевагу над США", - сказав Болтон.

"Китай використовує хабарі, непрозорі угоди та стратегічне використання боргів для того, щоб утримувати держави Африки в полоні бажань і вимог Пекіна. Його інвестиційні підприємства пронизані корупцією", - зазначив він.

Болтон висловив не менш суворі зауваження щодо РФ: "На всьому континенті Росія розвиває свої політичні та економічні відносини з недостатньою увагою до верховенства права, підзвітності та прозорості влади".

Він звинуватив Москву в продажу зброї та енергоресурсів в обмін на голоси в Організації Об'єднаних Націй: "Голоси, які утримують при владі сильних, підривають мир і безпеку, і суперечать найвищим інтересам африканського народу".

Політика розвитку Китаю в Африці викликала занепокоєння Вашингтона, оскільки Сполучені Штати прагнуть збільшити фінансування розвитку в умовах глобальних амбіцій Китаю.

У жовтні США вирішили виділити 60 млрд доларів на фонд розвитку іноземних держав, здебільшого на протистояння зростаючому впливу Китаю.

Нагадаємо, Росія з 2014 року підписала щонайменше 19 угод про військову співпрацю з країнами Африки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.