Громадянка Норвегії отримала притулок у Польщі, щоб у неї не забрали доньку

Вівторок, 18 грудня 2018, 11:19

Жінка з Норвегії та її донька попросила про надання притулку в Польщі, оскільки вона боялася, що соціальні служби в її рідній країні намагатимуться їх розділити.

Про це пише The Times.

37-річна Сіле Гармо та її дворічна донька вважаються першими норвежцями з часів Другої світової війни, яких прийняли в якості біженців в іншій європейській країні.

 
Сіле Гармо з донькою

Норвезьке агентство з захисту дітей, відоме як Barnevernet, регулярно критикують за те, що воно занадто поспішно видає рішення про розділення дітей та батьків. Проти служби подано шість справ у Європейський суд з прав людини.

Гармо, дочка колишнього норвезького депутата, поїхала до Варшави в травні минулого року після того, як соціальні працівники звинувачували її в зловживанні болезаспокійливими засобами, що призвело до "хаотичного" життя та страждання від хронічної втоми.

Вона заперечувала звинувачення і заявляла, що після від’їзду до Польщі влада обшукала її квартиру без ордера. Її старша донька, 13-річна Фройя, залишається в Норвегії з колишнім хлопцем Гармо.

Пастор із Осло Ян-Ааж Торп, який публічно розповів про справу Гармо, сказав, що в ситуацію із наданням притулку втрутився польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. "Не викликає сумніву, що коли Польща втрутилася, то був ризик втратити певні привілеї у відносинах з Норвегією", - сказав Торп.

У МЗС Польщі підтвердили, що Гармо та її дочка отримали притулок. "Міністерство враховувало конституційні гарантії щодо захисту материнства та батьківства, захисту сімейного життя, захисту батьків та батьківських прав від свавілля державної влади та захисту прав дитини", - заявив прес-секретар відомства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: