ЄС: Китай вимагає від європейських компаній розкривати ноу-хау

Четвер, 20 грудня 2018, 17:58

Євросоюз поскаржився у Світовій організації торгівлі на систематичне вимагання Китаю від європейських компаній передавати цінні технології та ноу-хау як передумову для ведення бізнесу з відповідною країною.

Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.

"Ми не можемо вважати прийнятним, що європейські компанії вимушені віддавати цінні технології як плату за можливість інвестицій в Китай. Це йде явно проти тих правил, яких Китай зобов’язався дотримуватися, коли він приєднувався до СОТ. Сьогодні ми ініціювали більш широкий та більш системний позов проти такої незаконної практики, адже європейський бізнес у Китаї потерпає саме внаслідок цього. Ця справа може і мусить бути вирішена в міжнародному багатосторонньому форматі", - заявила єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

У Єврокомісії пояснюють, що претензії до Китаю спричинені, зокрема, тим, що європейські компанії змушені передавати технології в таких галузях, як виробництво електричних автомобілів та розвиток біотехнологій, що є складовою стратегічних напрямів плану "Зроблено в Китаї", розрахованого до 2025 року.

Крім того, позов спричинений порушенням прав європейських партнерів, які беруть участь у створенні спільних підприємств з китайськими виробниками, і, відповідно до китайського законодавства, стикаються з обмеженнями економічних та контрактних свобод, зокрема, в інвестуванні та в обміні технологіями.

Таке законодавство зобов’язує іноземні компанії вести дослідження та всі заходи з розвитку виробництва безпосередньо у Китаї. Ці фактори, переконані у ЄС, порушують свободу ведення бізнесу та зобов’язання, які Китай узяв на себе в рамках СОТ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.