Чехія: у Земана відреагували на звіти спецслужб про кібератаки РФ і Китаю

Вівторок, 4 грудня 2018, 11:27

Реагуючи на доповіді спецслужб Чехії про кібератаки на МЗС країни з боку Росії та її незаконну розвідувальну діяльність, прес-секретар президента Мілоша Земана Іржі Овчачек закликав підтримувати якомога ширші економічні міжнародні відносини.

Про це пише Ceskatelevize.

"Впевнена в собі і сильна демократична держава не повинна піддаватися побоюванням, і підтримувати якомога ширше економічне співробітництво - в інтересах Чеської Республіки. Ми не повинні відставати від наших партнерів з ЄС, які мають дуже тісні відносини з Китаєм у сфері економіки", - сказав Овчачек.

Міністерство закордонних справ Чехії заявило, що висновки, що випливають з доповіді Інформаційної служби безпеки Чехії (BIS) за 2017 рік, не стали несподіванкою.

"Як міністерство, ми, звичайно, намагаємося протистояти цьому, ми інтенсивно працюємо над цим", - сказала прес-секретар відомства Міхаела Лагронова.

У своїй доповіді cлужба контррозвідки BIS сказала, що дві окремі атаки на Міністерство закордонних справ Чехії минулого року частково були роботою хакерської групи APT28, яка пов'язана з російським урядом і була звинувачена в кібератаках у Німеччині й США. "Всі висновки ясно показують, що це була саме кампанія кібершпіонажу Turla, за якою стоїть ФСБ, та APT28 / Sofacy, що підкоряється російській військовій розвідці ГРУ", - сказано в річному звіті.  

Як і в попередні роки, звіт попередив про те, що Росія продовжує використовувати незаконних розвідників, які зокрема діють на дипломатичній основі. Також у ньому йдеться про те, що росіяни намагаються за допомогою підставних осіб отримати доступ до державних замовлень стратегічного значення Чехії.

Доповідь про діяльність іноземних спецслужб на території Чехії за 2017 рік в понеділок опублікувала також Військова розвідка (VZ). І за її відомостями, іноземні агенти намагалися, крім збору інформації, посилити свій вплив на чеські політичні та економічні структури.

Уряд Чехії має намір обговорити інформацію, опубліковану в доповіді спецслужби за 2017 рік на окремому засіданні в січні майбутнього року, повідомив прем'єр Андрей Бабіш. 

Раніше у Чехії за підозрою у незаконному втручанні у систему видачі дозволів на тимчасове проживання у країні затримали 4 громадян РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: