Сирія: курди допустили введення сил ООН, щоб запобігти наступу Туреччини

Середа, 16 січня 2019, 12:06

Сирійські курди в середу відкинули пропозицію США про створення "зони безпеки" під контролем Туреччини на сирійській стороні кордону між двома державами.

Про це пише AFP.

Політичний лідер курдів Алдар Халіл заявив, що вони погодяться з розміщенням сил ООН на лінії розмежування між курдськими бійцями і турецькими військами, щоб відвести загрозу наступу.

"Інші варіанти є неприйнятними, оскільки вони порушують суверенітет Сирії та суверенітет нашої автономної області", - сказав Халіл.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив у вівторок, що Анкара створить "зону безпеки" на півночі Сирії, як запропонував президент США Дональд Трамп.

Анкара розглядає сирійських курдів YPG як частину Робочої партії Курдистану (PKK), яка десятиліттями влаштовує заколоти на турецькій землі, і пообіцяла почати наступ на її позиції на півночі Сирії, навіть якщо оголошений вихід військ США затягнеться. Курди намагаються домовитися з урядом президента Башара Асада та його союзником Росією щодо недопущення наступу турків.

Росія виступає за те, що північ Сирії повинна бути під контролем режиму Асада. Ердоган має намір 23 січня зустрітися з президентом Росії Владіміром Путіним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.