Глава Мюнхенської конференції: відмовлятись від "Північного потоку-2" вже недоцільно

Четвер, 17 січня 2019, 15:17

Глава Мюнхенської конференції з безпеки (MSC) Вольфганг Ішингер визнає, що проект газопроводу "Північний потік-2" є політичним проектом, проте вважає, що зупиняти його на цій стадії вже недоцільно.

Таку думку він висловив у коментарі журналістами у Берліні в четвер, повідомляє кореспондент "Укрінформу".

Ішингер зазначив, що події останнього часу в Україні, яку оминає трубопровід "Північний потік-2", драматично змінили політичні умови. Тому стверджувати лише комерційну суть проекту недоцільно.

"Ми не можемо не визнати, що "Північний потік-2" є високо політичним проектом", - підкреслив Ішингер.

Разом з тим він не вважає доцільним на цій стадії зупинити будівництво газопроводу.

"Я власне вважаю, що відмовлятися від проекту зараз, після 10 років дискусій, виконання 90% робіт, було би поганою ідеєю", - заявив Ішингер.

Він пояснив свою позицію тим, що це зіпсує в очах партнерів імідж зовнішньої політики Німеччини, яку всі вважають надійною і послідовною.

За його словами, у цій ситуації Німеччина могла б вийти у Брюсселі з ініціативою про те, що з цього моменту енергетична зовнішня політика буде частиною юрисдикції Єврокомісії в галузі енергетики.

Ішингер переконаний, якби ЄС хотів мати послідовну і прийнятну для всіх сторін спільну зовнішню політику, то не допустив би, щоб в енергетичній зовнішній політиці продовжували панувати національні преференції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.