Клімкін: рішення КС Польщі створює можливості для динаміки у наших відносинах

П'ятниця, 18 січня 2019, 13:26

Глава МЗС України Павло Клімкін назвав визнання Конституційним судом Польщі неконституційності положень Закону про Інститут національної пам'яті знаковим рішенням, без якого неможливо було змінити атмосферу відносин між Києвом і Варшавою.

Про це він заявив на прес-конференції за підсумками роботи МЗС у минулому році, повідомляє "Європейська правда".

"Ми очікували саме цього рішення, адже без нього неможливо було змінити атмосферу наших відносин", - сказав Клімкін.

За його словами, у відносинах України і Польщі немає фундаментальних проблем, однак є емоційний фон, створений "антибандерівською" поправкою, а рішення КС цей фон знімає.

"Ми маємо його використати, маємо продовжити зорієнтовану на результат предметну дискусію щодо пошукових робіт, відновлення наших пам’яток у Польщі. Попередні ідеї, як це робити, вже є", - заявив міністр.

"Ми маємо ставитись до наших партнерів, розуміючи їх стримане ставлення до нашого розуміння історичної пам’яті. Ми не дозволимо нав’язувати нам інше тлумачення історії, але вести предметну дискусію потрібно. Рішення КС дає нам інші можливості для динаміки" - наголосив він.

У четвер, 17 січня, Конституційний суд Польщі постановив, що положення поправки до Закону про ІПН у частині, що стосується "злочинів українських націоналістів", є неконституційними.

Поправки дозволяли відкривати кримінальні провадження проти осіб, котрі заперечують "злочини українських націоналістів" у 1925-1950 роках, а також злочини українських формувань, які "були колаборантами" ІІІ Рейху під час Другої світової війни.

Україна неодноразово протестувала проти цих норм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.