Лідер Придністров’я: боєприпаси на кордоні з Україною можуть забруднити територію на 50 км

Понеділок, 21 січня 2019, 13:08

Придністров'я не збирається вирішувати проблему із складами озброєння в селі Колбасна, що біля українського кордону, і готове прийняти будь-яку домовленість Росії та інших зацікавлених сторін.

Про це заявив лідер невизнаної республіки Вадим Красносельський в інтерв'ю "Європейській правді".

"Фахівці кажуть, що знищувати ці боєприпаси у відкритому ґрунті не можна. Там є бомби з гексогеном, з радіусом ураження і зараження 50 км, що захопить Україну і Молдову, не кажучи вже про Придністров'я. Утилізувати можна, якщо побудувати там спеціальний завод. Хочете так? Заради Бога! Але це питання не до мене – а до власника", - сказав Красносельський.

За його словами, є три варіанти розвитку ситуації з озброєнням: подальше зберігання, утилізація на місці або вивезення через Україну до РФ.

"І це спершу треба вирішити з власником, тобто з Росією. (У форматі 5+2) є Україна, ОБСЄ, ЄС і США. Так от, будь ласка, дайте нам спокій і домовляйтеся. І коли ви з РФ домовитеся про зберігання, утилізацію або вивезення – тоді приходьте до мене, я покличу екологів, і ми будемо вирішувати, на яких умовах можна або зберігати далі, або утилізувати чи вивозити", - додав він.

У селі Колбасна в Придністров'ї за 20 км від українського кордону розташований один з найбільших у Східній Європі військових складів. Серед іншого, там зберігається зброя і боєприпаси, вивезені зі Східної Німеччини і Чехословаччини з виведенням радянських військ.

Росія, яка контролює склади, не дозволяє провести там незалежний аудит. Частина боєприпасів зберігається там з 1940-х років, що робить неможливим їх використання або вивезення в РФ. Неодноразово повідомлялося про випадки незаконної торгівлі зброєю нібито з Колбасної.

Читайте докладніше в інтерв'ю лідера невизнаного Придністров'я: "Даю гарантію, від нас не буде нападу РФ на Україну".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: