В ЄСПЛ не виключають виходу Росії з Ради Європи, та все одно розглянуть скарги проти неї

Четвер, 24 січня 2019, 11:43

Європейський суд з прав людини сподівається, що Росія залишиться у складі Ради Європи, але не можуть виключити її виходу.

Про це сказав голова Суду Гвідо Раймонді на прес-конференції у Страсбурзі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Я сподіваюся, що вдасться уникнути виходу РФ з РЄ, але це не є те, чому можна повністю запобігти. Якщо це станеться, це буде великою бідою для російських громадян", - заявив він, наголосивши, що попри велику кількість скарг на Росію, ЄСПЛ має "чудову співпрацю" з російською владою, хоча є велика кількість проблем з виконанням Європейської конвенції з прав людини.

Раніше повідомлялося, що Росія посіла перше місце за кількістю скарг до Страсбурга та кількістю знайдених порушень конвенції.

Водночас Гвідо Раймонді наголосив, що навіть у разі виходу Росії з Ради Європи вона буде зобов’язана виконати всі рішення суду, навіть винесені після такого виходу.

"Дія конвенції збережеться 6 місяців після денонсації. Тобто по всіх справах, які вже перебувають на розгляді суду, а також по заявах, які надійдуть за 6 місяців після цього, Суд зберігає юрисдикцію щодо порушень з боку Росії – незалежно від того, як довго триватиме розгляд цих справ", - пояснив голова Європейського суду з прав людини.

Це стосується, зокрема, всіх п’яти міждержавних скарг "Україна проти Росії", пов’язаних з наслідками окупації Криму та агресії на Сході України.

Раніше повідомлялося, що у Страсбурзі зареєстровано вже понад 4 тисячі скарг проти України та 400 проти РФ через наслідки російської агресії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.