Туреччина каже про згоду з Росією щодо майбутнього Сирії, крім однієї позиції

Четвер, 24 січня 2019, 14:02

Анкара і Москва перебувають "на одній сторінці" щодо політичного рішення в Сирії, окрім питання про те, чи повинен президент Башар Асад залишитися на посаді. Москва підтримує Асада, а Анкара хоче, щоб він пішов.

Про це заявив у четвер турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу, пише Reuters.

Виступаючи після того, як турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган і президент РФ Владімір Путін зустрілися в Москві в середу, Чавушоглу заявив, що Анкара має спроможність самотужки створити "зону безпеки" на сирійській стороні кордону між двома державами, але не відкидає США, Росію або інших, якщо вони хочуть співпрацювати.

США раніше заявили про початок виведення своїх 2 тис. військових з півночі Сирії. Чавушоглу зазначив, що нічого ще не домовлено про заплановану зону безпеки, але погляди Анкари і Вашингтона узгоджені, окрім кількох пунктів.

"Ми могли б створити безпечну зону самостійно, але не будемо виключати США, Росію або інших, якщо вони захочуть співпрацювати", - сказав Чавушоглу.

Міністр зазначив, що Туреччина перебуває в непрямому контакті з сирійським урядом.

Чавушоглу також заявив, що Туреччина і Сполучені Штати почали обговорювати, хто працюватиме в адміністрації північного сирійського міста Манбідж, який зараз перебуває під контролем підтримуваних США курдських сил YPG.

Анкара розглядає сирійських курдів YPG як частину Робочої партії Курдистану (PKK), яка десятиліттями влаштовує заколоти на турецькій землі, і пообіцяла почати наступ на її позиції на півночі Сирії, навіть якщо оголошений вихід військ США затягнеться. Курди намагаються домовитися з урядом президента Башара Асада та його союзником Росією щодо недопущення наступу турків.

Чавушоглу заявив, що спеціальний представник США щодо Сирії Джим Джеффрі відвідає Анкару 24 січня і проведе переговори з турецькими посадовцями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.