Польські винищувачі почали охороняти повітряний простір Балтії

Четвер, 3 січня 2019, 18:46

Польські військові літаки з 3 січня будуть патрулювати небо над країнами Балтії в рамках повітряної місії НАТО.

Про це повідомляє сайт Об'єднаного повітряного командування НАТО.

Чотири польські винищувачі F-16 розмістилися на повітряній базі у литовському Шяуляї і замінили бельгійських колег, які працювали тут з вересня минулого року.

Бельгійські літаки за час патрулювання понад 20 разів піднімалися в небо для супроводження переважно російських військових літаків, які літають над Балтикою із вимкненими транспондерами.

"Місія повітряної поліції НАТО з є доказом солідарності союзників", - сказав міністр оборони Литви Раймундас Каробліс на церемонії передачі командування.

Протягом наступних чотирьох місяців польському загону у патрулюванні також допомагатимуть літаки німецьких ВПС на авіабазі Емарі в Естонії.

Крім того, у березні та квітні підрозділ F-16 португальських військово-повітряних сил буде розміщений на повітряній базі Мальборк (Польща).

Місія повітряної поліції НАТО була створена в 2004 році, коли Литва, Латвія і Естонія приєдналися до Альянсу. У трьох балтійських держав немає власних активів із захисту повітряного руху, тому інші союзники забезпечують єдиний стандарт безпеки повітряного простору в усьому НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.