ЄС побоюється поширення ядерної зброї через вихід США з ключового договору

П'ятниця, 1 лютого 2019, 15:35

Голови МЗС ЄС у п'ятницю висловили стурбованість з приводу розповсюдження ядерної зброї на тлі рішення США вийти з ключового договору епохи холодної війни, бо його порушує Росія.

Про це повідомляє Associated Press.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні закликала обидві сторони дотримуватися договору. "Ми, безумовно, не хочемо бачити, що наш континент знову стає полем битви або місцем, де зіштовхуються інші наддержави", - заявила Федеріка Могеріні журналістам в Румунії.

"Важливо, щоб роззброєння і міжнародна архітектура контролю за озброєннями були знову включені в міжнародний порядок денний", - прокоментував міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія минулого тижня не показала жодних ознак того, що вона готова повернутися до дотримання умов договору.

"Наше побоювання полягає в тому, що ми побачимо поширення, розробку ядерної зброї, що є небезпечним для всієї території Європи", - сказав міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс.

Міністри закордонних справ з країн Балтії в основному підтримують кроки США і звинувачують Росію. Міністр закордонних справ Литви Лінкявічюс заявив, що втрата такого договору завжди означає "менше стабільності, більше невизначеності, і, безумовно, це погано".

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що у Росії ще є час повернутися до дотримання договору. "Росія повинна показати, чи хочуть вони, як і раніше, виконувати умови. Існує шестимісячний термін після повідомлення про вихід, тому у нас ще є час для виконання умов, і саме на це ми повинні розраховувати", - сказав Блок.

Нагадаємо, Сполучені Штати виставили Росії ультиматум, згідно з яким вона повинна протягом 60 днів знищити або модифікувати ракету 9М729, що порушує договір.

Строк ультиматуму спливає 2 лютого. Вашингтон уже заявив, що готується до процесу денонсації ДРСМД. Після формального оголошення процес виходу з угоди займе 6 місяців.

Договір про РСМД став першим серйозним кроком із встановлення контролю над озброєннями, який закінчив "холодну війну".

Читайте також: "Ракети без обмежень: які наслідки для України матиме вихід США з ядерної угоди з РФ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: