Трамп: США підготують військову відповідь на порушення Росією ядерного договору

П'ятниця, 1 лютого 2019, 16:23

Президент США Дональд Трамп заявив, що Сполучені Штати розпочнуть підготовку військової відповіді на порушення Росією її зобов’язань за Договором про ліквідацію ракет малої і середньої дальності.

Про це йдеться у заяві глави США, опублікованій 1 лютого на сайті Білого дому.

"Ми не можемо бути єдиною країною в світі, яка в односторонньому порядку пов'язана цим або будь-яким іншим договором.

Ми візьмемося за розробку варіантів нашої власної військової відповіді і будемо працювати з НАТО та іншими нашими союзниками і партнерами, щоб позбавити Росію будь-яких військових переваг, які вона отримує від своєї незаконної поведінки", - заявив президент Трамп.

За його словами, союзники по НАТО підтримують рішення США, тому що "повністю усвідомлюють загрозу, яку становлять порушення Росії".

Водночас Трамп запевнив, що США готові до переговорів з РФ щодо контролю над ядерним озброєнням.

Президент США не виключив, що у разів виконання РФ своїх зобов’язань можливо побудувати "вперше в історії видатні відносини на економічному, торговельному, політичному і військовому рівнях". "Це було б фантастично для Росії і США, а також для всього світу", - заявив Трамп.

Нагадаємо, у п'ятницю Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що Росія роками порушувала домовленості.

У суботу, 2 лютого, Сполучені Штати припинять свої зобов'язання за Договором про РСМД і почнуть процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.

Росія заперечувала усі звинувачення США. Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив в п'ятницю, що Росія шкодує про рішення США і звинувачує Вашингтон у "небажанні вести будь-які суттєві переговори".

Читайте також: "Ракети без обмежень: які наслідки для України матиме вихід США з ядерної угоди з РФ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.