Польща скасувала участь у саміті Вишеградської групи в Єрусалимі через заяви МЗС Ізраїлю

Понеділок, 18 лютого 2019, 12:48

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький скасував візит польської делегації на саміт Вишеградської групи у Єрусалимі через заяви виконувача обов’язків міністра закордонних справ Ізраїлю Ісраеля Каца.

Про це йдеться у повідомленні канцелярії польського прем’єра у Twitter.

"Прем’єр Моравецький: я прийняв рішення, що польська делегація не поїде до Ізраїлю. Не поїде міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович. Я прийняв таке рішення, оскільки слова, які пролунали з вуст міністра Каца, неприпустимі" - йдеться у повідомленні.

"Такі слова неприпустимі не тільки в дипломатії, а й в публічній сфері. Поляки постраждали найбільше після євреїв і ромів" - додав Моравецький, наголосивши, що євреї мирно жили поряд з поляками на теренах Польщі протягом сотень років.

Нагадаємо, в ефірі однієї з ізраїльських радіостанцій Ісраель Кац заявив, що "антисемітизм був уродженим у поляків перед Голокостом, під час і після нього".

Перед цим, коментуючи слова, приписані прем’єру Ізраїлю Беньяміну Нетаньяху, Кац зазначив: "Наш прем’єр висловився чітко. Я сам є сином тих, хто пережив Голокост. Як кожен ізраїльтянин і єврей, я можу сказати: ми не забудемо і не пробачимо. Було багато поляків, які співпрацювали з нацистами, і, як казав Іцхак Шамір (екс-прем’єр Ізраїлю. – Ред.), "поляки всмоктували антисемітизм з молоком матері". І ніхто не вказуватиме нам, як ми повинні вшановувати своїх загиблих".

Посла Ізраїлю у Варшаві Анну Азарі викликали до МЗС Польщі у зв’язку з заявою міністра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.