Міністр закордонних справ Сербії: ми за демаркацію кордону з Косово

Четвер, 21 лютого 2019, 09:46

Офіційна позиція Сербії в діалозі з Косово буде спрямована на демаркацію кордону за етнічними лініями.

Про це заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич, повідомляє Euractiv.

Дачич заявив, що кордон буде розташований там, де обидві сторони вважають це прийнятним, але не сказав, чи буде демаркація означати офіційне визнання Косово Сербією.

Говорячи про лист від президента США Дональда Трампа, в якому він закликав до взаємного визнання Сербії і Косово, Дачич сказав, що має бути врахований весь контекст цього послання, а не тільки ця конкретна частина.

"Це велика зміна, тому що уряд США відкрив можливість певного компромісу. Раніше це було лише визнання. Тут йдеться про взаємне визнання, але тільки після угоди", - сказав міністр.

Досягнення повної нормалізації з Косово є ключовою умовою на шляху просування Сербії до членства в ЄС.

Заява Дачича спричинила критику як в Сербії, так і в Косові. Президент опозиційної Народної партії і один з лідерів Альянсу за Сербію Вук Єреміч сказав, що демаркація є "фіговим листом" для визнання Косова.

Прем'єр-міністр Косова Рамуш Харадінай назвав нерозумною і неприйнятною пропозицію Дачича про демаркацію на етнічному рівні, підкресливши, що нічого подібного ніколи не було досягнуто.

"Позиція Дачича не нова, він ще раз підтвердив, що офіційною позицією Сербії є етнічний поділ, але саме це і спричинило трагедії на Балканах у минулому", - заявив він.

Водночас він звинуватив главу дипломатії ЄС Федеріку Могеріні у проведенні таємного діалогу щодо нормалізації відносин між Косово та Сербією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.