У Хорватії дві партії обірвали зв’язки з ЄНП через заяви глави Європарламенту

Понеділок, 25 лютого 2019, 16:58

Після заяви президента Європарламенту Антоніо Таяні, яку Словенія і Хорватія сприйняли як італійські претензії на їхні території, дві хорватські партії вирішили обірвати зв’язки з групою, до якої він належить.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Хорватська селянська партія (HSS) заявила, що виходить з Європейської народної партії. Лідер партії Кресо Беляк заявив: "Ми не можемо належати до тих, хто претендує на територію Хорватії".

Очікується, що головний комітет партії зустрінеться протягом наступних 30 днів, щоб підтвердити це рішення.

Інша хорватська партія, Міст незалежних списків, MOST, заявила, що не приєднається до ЄНП, якщо виграє місця на європейських виборах у травні.

Соня Цикотич, кандидат на вибори від MOST, у неділю заявила в ефірі національної телерадіокомпанії HRT, що її партія не буде частиною ЄНП через заяву Таяні. "Таяні є членом ЄНП і він претендує на Хорватську Істрію і Хорватську Далмацію", - сказала вона.

HSS є частиною "Амстердамської коаліції", яка виступить на європейських виборах з 12 кандидатами.

Антоніо Таяні 10 лютого був присутній на церемонії вшанування пам’яті загиблих під час різанини, яка відбулася наприкінці Другої світової війни на кордоні між Італією і Словенією.

"Хай живе Трієст, хай живе італійська Істрія, хай живе італійська Далмація", - сказав Таяні.

Область Істрії включає частини сучасних Італії, Словенії та Хорватії. Далмація є частиною Хорватії. Обидві області були окуповані італійськими фашистами під час Другої світової війни.

Слова консервативного італійського політика викликали різку критику з боку прем'єр-міністрів Словенії та Хорватії.

Таяні звинуватили в "історичному ревізіонізмі" у ставленні до масових вбивств італійців та інших людей, які виступили проти захоплення Трієста Югославією у травні 1945 року. 

Читайте також: "Італійське паливо балканського конфлікту: як президент ЄП посягнув на землі Хорватії та Словенії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.