Основні кандидати на посаду президента підтримують рух України до НАТО та ЄС

Вівторок, 26 лютого 2019, 15:02

Чотири з п’яти основних кандидатів на посаду президента України підтримують рух до членства в НАТО та Європейському союзі.

Про це йдеться у статті "Від "Зе" до Порошенка: що думають команди кандидатів про НАТО, ЄС, Донбас та реформи".

Радники п'яти найрейтинговіших кандидатів – Анатолія Гриценка, Юрія Бойка, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Володимира Зеленського, у Брюсселі презентували зовнішньополітичні стратегії своїх штабів.

"У 4 з 5 штабів кажуть однозначне "так" руху до членства в НАТО та ЄС. Лише один зі штабів ставить це під сумнів, ще один каже про потребу зміни Угоди про асоціацію", - йдеться у статті.

Представник чинного президента Ростислав Павленко під час виступу заявив, що "європейська та євроатлантична інтеграція – це стрижень і логіка політики Порошенка, тому і поставлена амбіційна мета, що до 2023 року Україна має бути готова до того, щоби подати заявку про вступ до ЄС і готова до отримання ПДЧ в НАТО".

Світлана Заліщук, яка представляла штаб Гриценка, підкреслила, що рух до ЄС та НАТО – це вибір навіть не її кандидата, а народу України. "Європейська та євроатлантична інтеграція – це абсолютно незаперечний вибір українців. І будемо чесними, є єдиний шлях подолати наші головні виклики. Перший виклик – це безпека, другий – верховенство права та внутрішні перетворення", – сказала вона.

Олег Волошин, радник Бойка, очікувано поставив під сумнів цей пріоритет: "Більшість європейців не хочуть ні конфлікту, ні партнерства з Росією, вони хочуть просто нормальних відносин. І ми у кампанії наполягаємо, що Європа – не ворог Росії, а у них просто інші цінності".

Два інших штаби не ставили під сумнів рух України на Захід, але уникали конкретики. Григорій Немиря, представляючи позицію Тимошенко, говорив про абстрактну "Європу", а не про НАТО чи ЄС.

"Відповідь має три складові. Україна – це Європа. Європа – змінюється. І Україна має шанс, і я вірю – стане частиною цього проекту, що змінюється", – пояснював він, наголосивши на потребі продовження реформ.

Представниця Зеленського Ірина Венедиктова заявила, що її кандидат – "проєвропейський". "Зеленський – абсолютно проєвропейський кандидат, можете не хвилюватися. Європа – це дуже важливий партнер, без Європи неможливо повернути і відновити Донбас", – сказала вона, додавши: "Доки триває збройний конфлікт на Сході, Україна не може бути членом ні ЄС, ні НАТО".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.