Індія і Пакистан завдали авіаударів у Кашмірі: Ісламабад заявив, що збив 2 літаки

Середа, 27 лютого 2019, 09:47

Пакистан заявив, що збив два літаки Військово-повітряних сил Індії, які вторглися в повітряний простір країни, і захопив індійського пілота.

Про це повідомив у Twitter речник пакистанської армії генерал-майор Асіф Гафур.

"Пакистанські повітряні сили збили два індійських літаки всередині пакистанського повітряного простору. Один з літаків впав у регіоні Азад Кашмір, а інший – у підконтрольній Індії частині Кашміру", - написав Гафур, додавши, що був заарештований один пілот.

Раніше в середу речник МЗС Пакистану Мохаммад Фейсал заявив, що військові провели авіаудари в контрольованій Індією частині Кашміру, повідомляє Deutsche Welle.

"Сьогодні Пакистанські військово-повітряні сили нанесли удари по лінії контролю в межах пакистанського повітряного простору", - сказав Фейсал.

 
Поділ Кашміру не зафіксований офіційними угодами і є причиною напруги між Індією та Пакистаном (інфографіка ВВС)

В Індії поки не підтверджують, що два їхніх літаки були збиті. Водночас у Делі заявили, що літак повітряних сил Індії зазнав аварії в Кашмірі в середу, в результаті чого загинули двоє пілотів і цивільний, повідомляє Reuters.

Індія у вівторок заявила, що розпочала повітряні удари на території Пакистану і що її військові літаки вбили "дуже велику кількість" бойовиків у військовому таборі. Пакистан заперечив, що були жертви, але попередив, що він відповість на індійську агресію.

Напруженість між Індією та Пакистаном загострилася після того, як 14 лютого в результаті теракту у контрольованій Індією частині Кашміру загинули, як мінімум, 40 поліцейських. Делі звинуватив у теракті Ісламабад.

Повітряні удари уздовж лінії контролю (LoC), що розділяє пакистанську та індійську частини Кашміру, сталися вперше після війни між двома країнами у 1971 році.

ВВС повідомляє, що офіційних даних щодо жертв авіаударів немає, повідомляється, що загинули четверо цивільних пакистанців і ще 10 отримали поранення. На індійській стороні поранення отримали п’ять осіб.

Індія і Пакистан претендують на всю територію Кашміру, але контролюють лише його частини. Обидві держави, які мають ядерну зброю, з часів незалежності від Британії в 1947 році тричі вели війну і мали обмежені конфлікти - і всі, окрім одного, були навколо Кашміру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.