Скасування статті про незаконне збагачення є ризиком для безвізу з ЄС – Гопко

Середа, 27 лютого 2019, 11:26

Скасування Конституційним судом статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення становить ризик для безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом.

Про це заявила голова комітету Верховної ради у закордонних справах Ганна Гопко журналістам у кулуарах парламенту, передає УНІАН.

"Очевидно, що таке рішення суддів Конституційного суду ставить під ризик, зокрема безвізовий режим, оскільки це була одна з вимог надання Україні візової лібералізації з ЄС", - заявила вона.

"Тут треба чесно сказати, що Конституційний суд за всі роки незалежності України завжди ухвалював дуже дивні політичні рішення не в інтересах держави, коли треба було змінювати і збільшувати повноваження одного з президентів, і кон’юнктуро підігравав політичній ситуації, а не думав на довгострокову перспективу", - додала Гопко.

Нагадаємо, як повідомили виданню "Українська правда" чотири окремі джерела, Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.