Віце-прем’єр спробувала переконати Ягланда, що затримані моряки є військовополоненими

Середа, 27 лютого 2019, 13:21

Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе підняла у Раді Європи питання захисту українських військових моряків, захоплених РФ у акваторії Чорного моря.

Про це вона розповіла кореспонденту "Європейської правди" у Страсбурзі після переговорів із генсеком Ради Європи Турбйорном Ягландом.

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що йшлось не лише про військовополонених. "Це було ширше питання, в тому числі щодо українців - політичних в’язнів", - зазначила вона.

 

Представниця уряду заявила, що виступила із вимогою про активніший тиск на РФ з цього приводу. "Рада Європи підтримує наші наполягання щодо забезпечення дотримання прав людини щодо тих, хто перебуває у полоні – і це підтверджено генсеком. Та я думаю, що в повноваженнях РЄ та особисто генсека є більше. Зокрема, вони мають вимагати дотримання і виконання тих вимог, які буди ухвалені у рамках ПАРЄ".

"Хотілося б більше наполегливості і з боку генсека. Ми, тобто держава Україна, цього вимагаємо", - зазначила вона.

Климпуш-Цинцадзе відзначила, що Ягланд підтримує вимоги до Росії щодо звільнення українських моряків. Водночас з її слів виходить, що стосовно статусу моряків як військовополонених публічної підтримки з боку Ягланда немає.

"Ми у діалозі з генсеком представляємо і будемо представляти додаткові аргументи на користь того, що на них поширюється дія Женевської конвенції", - пояснила вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: