Угорщина - НАТО: ми не будемо жертвувати угорською громадою на Закарпатті

Середа, 27 лютого 2019, 15:21

Угорщина не буде "жертвувати" угорською громадою на Закарпатті в будь-якому геополітичному контексті.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час зустрічі із заступницею генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер в Будапешті, повідомляє прес-служба уряду.

"Угорщина не буде жертвувати угорською громадою на Закарпатті в будь-якому геополітичному контексті, і очікує, що Україна поважатиме права угорців, які там мешкають", - сказав він.

Гетемюллер заявила, що НАТО солідарне з Угорщиною у питанні того, що Україна повинна імплементувати висновки Венеціанської комісії до закону про освіту, проте закликала Будапешт не блокувати засідання Комісії Україна-НАТО.

Заступниця генсека також подякувала Угорщині "за підтримку України в конфлікті з Росією, зокрема за реверсне постачання газу, гуманітарну допомогу та лікування поранених солдатів".

Як відомо, Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону про освіту, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії Ради Європи, Україна має продовжити перехідний період для дітей, які почали навчання у класах із викладанням мовами меншин. Зараз передбачено, що діти, які пішли в такі школи до 1 вересня 2018 року, можуть навчатися за старими правилами до 2020-го. На думку Венеціанської комісії, цей період замалий.

По-друге, зі сфери дії мовної статті потрібно вивести приватні школи, що не отримують бюджетного фінансування.

Читайте детальніше: "Гра з "фашизмом": чому Угорщина підвищує ставки у тиску на Україну"

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.