РФ відповіла НАТО щодо ДРСМД, нагадавши про пускові установки в Румунії і Польщі

Понеділок, 4 лютого 2019, 10:55

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що у НАТО "повністю підлаштувалися під лінію Вашингтона, спрямовану на остаточний злам системи контролю над озброєннями".

Про це повідомила прес-служба відомства.

Москва відреагувала на те, що Північноатлантичний альянс підтримав вихід США з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни.

"На жаль, країни Альянсу виявилися не готовими до змістовного діалогу на тему пускових установок "Мк-41", які розміщені в Румунії, а наступного року з'являться і в Польщі, в порушення положень ДРСМД. Ці комплекси інтегровані в систему ПРО НАТО, тому Альянс також несе пряму відповідальність за підрив договору", - заявили в МЗС РФ.

Якщо європейські союзники США дійсно зацікавлені в збереженні ефективного міжнародного контролю над озброєннями, роззброєнням і нерозповсюдженням, то їм би не треба було сліпо йти курсом американської політики, спрямованої на досягнення військової переваги, а необхідно керуватися корінними інтересами безпеки і не допустити, щоб Європа стала знову ареною конфронтації, що стане неминучим, якщо США почнуть розгортання цього класу ракет", - зазначили в Москві.

Як відомо, Москва наполягає на тому, що пускові установки європейської системи ПРО (яка вже розміщена в Румунії і будується в Польщі) "Мк-41", в разі незначної адаптації, можуть бути використані для запуску крилатої ракети "Томагавк", яка, щоправда, нині у американців існує лише в морській версії.

У суботу, 2 лютого, Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором про РСМД і почали процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.

Вашингтон хоче, щоб Росія знищили всі свої системи 9M729, повернувшись до повного дотримання документа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.