НАТО: Росія нестиме повну відповідальність за припинення дії ядерного договору

П'ятниця, 1 лютого 2019, 16:34

Північноатлантичний альянс підтримав вихід США з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни.

Про це йдеться у заяві НАТО.

В Альянсі нагадали про неодноразові спроби повернути Росію до виконання договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності і заклики до діалогу.

"Союзники шкодують, що Росія продовжує заперечувати порушення, відмовляється надавати будь-які достовірні відповіді і не вживає жодних очевидних кроків для повернення до повного дотримання договору", - йдеться у заяві.

Союзники по НАТО повністю підтримали у зв’язку з цим рішення США призупинити свої зобов’язання за договором.

У суботу, 2 лютого, Сполучені Штати припинять свої зобов'язання за Договором про РСМД і почнуть процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.

"Якщо Росія не виконає своїх зобов'язань за договором шляхом знищення всіх своїх систем 9M729, повернувшись до повного дотримання документа до того, як вихід США набере чинності через шість місяців, Росія нестиме повну відповідальність за припинення дії договору" - наголосили у НАТО.

"Союзники твердо прихильні до збереження ефективного міжнародного контролю над озброєннями, роззброєння і нерозповсюдження ядерної зброї" - йдеться у заяві.

При цьому у НАТО підкреслили бажання мати конструктивні відносини з Росією, коли її дії це дозволяють.

"Ми закликаємо Росію використати шість місяців, що залишилися, дя повернення до виконання договору, щоб запобігти припиненню його дії" - йдеться у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.