Кабмін затвердив перелік арбітрів для вирішення суперечки з ЄС про ліс-кругляк

Середа, 6 лютого 2019, 13:05

Кабінет міністрів у середу ухвалив проект рішення комітету асоціації Україна-ЄС про формування списку арбітрів, з яких будуть утворюватись групи для вирішення торговельних спорів між Україною та Європейським Союзом.

Про це у середу повідомила прес-служба Мінекономрозвитку.

Як повідомляла "ЄвроПравда", суперечка між Україною та ЄС щодо мораторію на експорт лісу-кругляка буде вирішена через спеціально створений арбітраж.

Згідно з Угодою про асоціацію, мають бути сформовані три групи кандидатів у арбітри по 5 людей у кожній – від України, від ЄС, а також "нейтральні", які не є громадянами ані України, ані Євросоюзу.

У середу уряд затвердив перелік кандидатів у арбітри. Україна пропонує наразі кандидатури чотирьох арбітрів: Сергія Гришка, Тараса Качку, Віктора Муравйова та Юрія Рудюка. Кандидатура п’ятого арбітра від України наразі очікує погодження в Адміністрації президента України.

Не зважаючи на те, що Україна не затвердила кандидатуру п’ятого арбітра, ЄС запропонував розпочати формування панелі арбітрів, базуючись на наявному переліку українських арбітрів.

До складу арбітрів від Європейського Союзу увійдуть Клаус-Діттер Елерманн, Джорджіо Сакердотті, Жак Буржуа, Пітер Ян Куйпер і Рамон Торрент. До переліку арбітрів з третіх країн увійдуть Вільям Даві (США), Хельге Селанд (Норвегія), Маріс Робер (Канада), Крістіан Хаберлі (Швейцарія), Маріт Янов (США).

Із кожної з трьох груп арбітрів буде вибрано по одному, які й сформують арбітражну групу. 

16 січня ЄС офіційно попросив провести консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію щодо її мораторію на експорт необробленої деревини. Консультації за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС є першим кроком у вирішенні спорів.

Читайте також: "Мораторій пішов лісом: чому Порошенко не підтримав нову заборону експорту деревини"

"Разом з ЄС проти контрабанди лісу: чому іншим країнам не потрібен мораторій".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.