Туск: ЄС не хоче виходу Британії без угоди

Середа, 6 лютого 2019, 15:06

Євросоюз налаштований уникнути виходу Великої Британії без угоди і чекає на нові пропозиції Лондона щодо документа.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск після зустрічi з ірландським прем'єр-мінiстром Лео Варадкаром.

"Сьогодні нашим найважливішим завданням є запобігання сценарію без угоди. Я хотів би ще раз підкреслити, що позиція 27 країн ЄС очевидна, як зазначено в документах, узгоджених з урядом Великої Британії - Угоді про вихід і Політичний декларації - що ЄС не робитиме жодної нової пропозиції", - сказав Туск.

Він вкотре нагадав, що пріоритетом для ЄС залишається питання про кордон на острові Ірландія та гарантії підтримки мирного процесу відповідно до Белфастської угоди (щодо політичного врегулювання конфлікту в Північній Ірландії).

"Дайте нам правдоподібну гарантію миру в Північній Ірландії, і Британія залишить ЄС як надійний друг. Я сподіваюся, що уряд Британії представить ідеї, які будуть поважати цю точку зору, і в той же час матимуть стабільну підтримку більшості в Палаті громад", - сказав Туск.

Нагадаємо, у четвер Тереза Мей зустрінеться з президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером у Брюсселі, щоб обговорити ймовірні кроки для виходу з глухого кута навколо угоди про Brexit. До виходу Британії з ЄС залишається менше двох місяців.

Наприкінці січня парламент Великої Британії проголосував про внесення змін до угоди про Brexit.

Парламентарі прийняли ключову правку – про необхідність нових переговорів із ЄС щодо кордонів між Ірландією та Північною Ірландією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.