Париж і Берлін: нинішній склад Радбезу ООН не відповідає світовій дійсності

Четвер, 7 лютого 2019, 10:35

Франція та Німеччина наполягають на реформі Ради безпеки ООН з тим, щоб орган відповідав змінам, які сталися на світовій арені після Другої світової війни.

Про це у інтерв’ю "Європейській правді" заявили посол Німеччини Ернст Райхель та посол Франції Ізабель Дюмон.

"Реальність у тому, що нинішній склад Радбезу взагалі не відповідає світовій дійсності. І йдеться не тільки про Німеччину. Інший приклад - Японія. Радбез ООН був створений після Другої світової як зiбрання країн-переможців, але війна залишилася в минулому! Світ разюче змінився. Настав час оновити систему, відобразити нову реальність, додавши Радбезу і легітимності, і ефективності", - зазначив посол Німеччини.

Берлін і Париж виступають за те, щоб Радбез поповнили нові постійні члени, серед яких – Німеччина та Японія.

"А ще зараз постійні члени Радбезу - це тільки країни північної півкулі. Величезна частина земної кулі серед них просто не представлена! Тож йдеться не тільки про Німеччину чи Японію, які вважають, що їхня вага дозволяє претендувати на особливу роль у Радбезі - але і про багато інших країн", - зазначила посол Франції Ізабель Дюмон.

При цьому дипломати відзначили, тоді як жоден із членів Радбезу ООН не відкидає необхідність реформи, згоди у деталях між учасниками щодо змін наразі немає.

Більше читайте у інтерв’ю "Європейській правді": "Посли Франції та Німеччини: Ми багато разів питали, чим замінити "Мінськ" – але відповіді немає".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.