Німеччина пропонує Франції віддати ЄС місце в Радбезі ООН

Середа, 28 листопада 2018, 14:26

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц запропонував Франції залишити її постійне місце в Раді Безпеки ООН і віддати його ЄС, щоб блок міг виступати єдиним голосом на глобальному рівні.

Про це він заявив під час промови про майбутнє Європейського Союзу у Берліні, повідомляє AFP.

"Я розумію, що це буде необхідний певний час, щоб переконати Париж, але це буде сміливою та розумною метою", - сказав Шольц.

Він додав, що в якості компенсації за втрачене місце Франція може стати "постійним послом ЄС в Організації Об'єднаних Націй".

Франція є одним з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН з моменту її створення у 1945 році після Другої світової війни.

Постійні члени, до складу яких входять також Британія, Китай, Росія та США, є найвпливовішими країнами серед 193 членів ООН, тому що вони мають право вето на резолюції організації.

Окрім п'яти постійних місць, до Рада Безпеки ООН також входять 10 непостійних членів, кожен з яких вибирається на дворічний термін. Німеччина розпочне свою роботу в Раді Безпеки в січні.

Заклики реформувати Радбез ООН лунають вже давно, місця за столом вимагають, зокрема, такі країни як Індія, Бразилія та Японія, а африканські країни просять про два постійних місця, щоб краще представляти їхній континент.

Питання реформи Радбезу також стало актуальним після агресії Росії на Донбасі та анексії Криму, а також участі російських сил у сирійській війні. Москва блокує всі резолюції, пов’язані з цими питаннями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.