ЄС: змінювати Конституцію - ваше право, але не забувайте про реформи

Четвер, 7 лютого 2019, 14:43

У Європейському союзi заявили, що кожна країна має право змінювати власну Конституцію, і нагадали Україні про необхідність реформ і виконання Угоди про асоціацiю з ЄС.

Про це заявив речник Євросоюзу на прохання "Європейської правди" прокоментувати ухвалення змін до Конституції щодо курсу України на ЄС та НАТО.  

"Суверенним правом кожної країни є вносити зміни до Конституції і визначити свої стратегічні цілі", - заявив представник Євросоюзу.

Разом з тим він нагадав, що, на погляд ЄС, поступовій європейській інтеграції України сприятиме процес реалізації реформ.

"Як сказано в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, просування шляхом процесу реформ і гармонізації в Україні сприяє поступовій економічній інтеграції України та поглибленню політичної асоціації з ЄС. Це було підтверджено на саміті, який відбувся 9 липня 2018 року", - відзначив речник.

Він додав, що Брюссель зосереджений на повному виконанні Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі "для того, щоб повною мірою використовувати можливості, що надаються для максимальної вигоди обох сторін".

Верховна Рада у четвер ухвалила у другому читанні законопроект про закріплення в Конституції стратегічного курсу України на членство в Європейському союзі й НАТО. 

За внесення до Конституції змін, які закріплюють стратегічний курс України на вступ до ЄС та НАТО, практично в повному складі проголосували 6 із 8 депутатських фракцій та груп у поточному скликанні Верховної ради.

Про суть внесених змін читайте детальніше: "Шкоди не буде, користь можлива: що насправді змінять "євроатлантичні норми" у Конституції"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.