КНДР заявила, що не просила США повністю знімати санкції

П'ятниця, 1 березня 2019, 08:10

Міністр закордонних справ Північної Кореї заявив, що Пхеньян залишиться на своїй позиції, навіть якщо США будуть прагнути до подальших переговорів.

Лі Йон Хо виступив після саміту у В'єтнамі між президентом США Дональдом Трампом і північнокорейським лідером Кім Чен Ином, який закінчився без домовленостей, повідомляє BBC.

Дипломат зазначив, що Пхеньян попросив лише про часткове, а не повне скасування санкцій. Але адміністрація Трампа наполягає на тому, що КНДР зажадала повного скасування обмежувальних заходів, заявивши, що не було ніякої ясності щодо того, що Північна Корея готова запропонувати.

Після дочасно завершеного саміту Трамп сказав, що Кім Чен Ин запропонував демонтувати весь науково-дослідний і виробничий ядерний комплекс в Йонбені, і це важлива пропозиція. Натомість Кім хотів, щоб всі санкції були скасовані, але США не були готові піти на це, додав Трамп.

На прес-конференції після саміту північнокорейський дипломат сказав, що його країна зробила "реалістичні пропозиції", включаючи повне зняття з експлуатації Йонбена під наглядом американських спостерігачів.

"Ця пропозиція стала найбільшим заходом з денуклеаризації, який ми могли зробити на даному етапі беручи до уваги поточний рівень довіри між КНДР і Сполученими Штатами", - зазначив він.

Натомість, за його словами, Пхеньян хотів лише часткового зняття санкцій, "які перешкоджають розвитку цивільної економіки і добробуту наших людей".

Він повідомив журналістам, що Пхеньян також запропонував назавжди припинити ядерні випробування і випробування ракет великої дальності.

Він додав, що нагода, яка була в Ханої, може трапитися знову із труднощами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.