Азербайджанський газ почнуть постачати в ЄС влітку

Вівторок, 12 березня 2019, 13:46

Початок постачання газу в Європу по Трансанатолійському газопроводу (TANAP) запланований на 1 липня 2019 року.

Про це сказав гендиректор компанії TANAP Салтук Дузйол, пише Anadolu.

За його словами, до тестових робіт перед початком постачання газу в Європу заплановано приступити після 15 квітня.

На кінець лютого в рамках проекту TANAP завершено 98% робіт, зазначив гендиректор. За його словами, на цей день пропускна здатність TANAP становить 16 мільярдів кубометрів газу в рік.

Завдяки будівництву нових компресорних станцій цей показник виросте до 24 мільярдів кубометрів на рік, і в майбутньому газопровід планують вивести на проектну потужність в 31 млрд кубометрів газу в рік, сказав Дузйол.

Загальна протяжність TANAP становить 1850 км. Трубопровід будується до прикордонного з Грецією району в турецькій провінції Едірне, де він буде підключений до Трансадріатичного газопроводу (TAP). Первісна пропускна здатність трубопроводу TANAP, як очікується, складе 16 мільярдів кубометрів газу в рік. З них 6 млрд кубометрів азербайджанського газу постачатиметься до Туреччини, а ще 10 млрд - далі до Європи.

На першому етапі турецька компанія BOTAŞ до червня 2019 року зможе закуповувати два мільярди кубометрів газу в рік. Цей показник буде збільшений на два мільярди кубометрів на рік і досягне шести мільярдів кубометрів у 2021 році.

Трансадріатичний трубопровід (TAP) протяжністю 870 км починатиметься у Комотіні в Греції і протягнеться до Апулії в Італії через Албанію. Він буде використовуватися для транспортування газу з родовища Шах Деніз II в Каспійському морі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.