Литва: ЄСПЛ підтвердив визнання радянських злочинів геноцидом

П'ятниця, 15 березня 2019, 13:17

Рішення Європейського суду з прав людини про визнання геноцидом репресій проти литовських партизан змінить міжнародну громадську думку про радянські злочини.

Про це заявив міністр юстиції Литви Ельвінас Янкявічюс, пише Delfi.

"ЄСПЛ визнав, що заявник на законних підставах був засуджений за причетність до геноциду, а це значить, що ЄСПЛ одночасно визнав, що репресії Радянського Союзу проти партизан як значної частини національної групи можуть вважатися геноцидом", - сказав міністр.

Він зазначив, що "досі не переважала міжнародна громадська думка про те, що радянські репресії, на відміну від нацистських репресій, були рівні геноциду".

"Це рішення має змінити положення", - сказав міністр.

ЄСПЛ у вівторок оголосив, що суди Литви обґрунтовано визнають геноцидом радянські репресії проти литовських партизан.

Суд відхилив скаргу колишнього співробітника КДБ Станісловаса Дрелінгаса, визнаного винним у геноциді за участь в операції із затримання командира литовських партизан, які боролися з радянською владою - Адолфаса Раманаускаса-Ванагаса.

ЄСПЛ погодився з поясненнями Верховного суду Литви про те, що радянськими окупантами здійснювалося системне знищення литовських партизан, і це може вважатися геноцидом литовського народу.

Після затримання А. Раманаускаса-Ванагаса катували, окупаційний суд засудив його до смертної кари, в 1957 році він був страчений.

У післявоєнному збройному опорі в Литві брало участь не менше 50 тис. осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.