ЄС обіцяє пильно стежити за формуванням уряду і верховенством права у Молдові

Понеділок, 18 березня 2019, 17:28

Євросоюз обіцяє пильно стежити за станом справ у Молдові після парламентських виборів, зокрема, за ситуацією щодо формування уряду.

Про це заявила висока представниця ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріка Могеріні після засідання Ради ЄС у Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

Могеріні повідомила, що міністри на засіданні "оцінили стан справ" у Молдові після парламентських виборів.

"Ми висловили деяке занепокоєння і погодилися, що будемо уважно стежити за формуванням уряду та його програмою. Ми не беремо участі у дискусіях щодо формування коаліції та уряду. Але ми будемо залишатися пильними щодо ситуації з верховенством права, та, передусім, імплементацією Угоди про асоціацію", - повідомила глава європейської дипломатії.

Нагадаємо, відносини між ЄС та Молдовою зіпсувалися після скасування торік виборів мера Кишинева, які виграв один із лідерів проєвропейської опозиції Андрей Нестасе. Це призвело до заморожування європейської фінансової підтримки. ЄС поставив умовою "відлиги у стосунках" проведення  демократичних виборів.

За підсумками виборів міжнародні спостерігачі, серед яких представники Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) та Європейського парламенту, заявили, що виборча кампанія в країні була заплямована звинуваченнями у тиску на державних службовців, явними ознаками підкупу голосів виборців і зловживанням державними ресурсами.

Водночас міжнародні спостерігачі заявили, що у більшості аспектів вибори було проведено професійно і прозоро.

Євросоюз вустами речника служби зовнішніх дій заявив, що вибори підтвердили необхідність приведення виборчого законодавства країни до міжнародних стандартів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: