ЄС – Молдові: вибори показали, що виборче законодавство потребує змін

Понеділок, 25 лютого 2019, 19:57

Європейський союз заявляє, що парламентські вибори у Молдові, які вперше пройшли за змішаною системою, підтвердили необхідність виконання рекомендацій Венеціанської комісії та БДІПЛ/ОБСЄ щодо приведення виборчого законодавства до відповідності міжнародним стандартам.

Про це ідеться у заяві від імені речника служби зовнішніх дій ЄС, оприлюдненої у понеділок в Брюсселі.

"Це були перші вибори, проведені в рамках нещодавно введеної змішаної виборчої системи. Як вже виражалося у висновках Ради від 26 лютого 2018 року, більшість значних поправок, внесених до Виборчого кодексу в 2017 році, не відповідали деяким з ключових рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи та БДІПЛ/ОБСЄ.

Проведення цих останніх виборів підтвердило необхідність виконання цих рекомендацій і продовження зусиль щодо приведення виборчого законодавства у відповідність з міжнародними стандартами", - ідеться у заяві.

У ЄС нагадали про попередні висновки міжнародних спостерігачів, згідно з якими вибори було визнано конкурентними, та такими, під час яких основні права в цілому дотримувалися.

Тим не менш, протягом всієї кампанії і в день виборів було зафіксовано заяви про тиск на державних службовців, ознаки підкупу голосів і зловживання державними ресурсами.

"Всі недоліки, виявлені спостережною місією БДІПЛ/ОБСЄ, повинні бути усунені на основі рекомендацій БДІПЛ/ОБСЄ з урахуванням майбутніх виборів на всіх рівнях", - йдеться у заяві.

У ЄС наголосили, що партнерство блоку з Молдовою буде як і раніше зосереджено на створенні відчутних переваг для громадян країни.

"У цьому дусі Європейський союз сповнений рішучості співпрацювати з тими силами в Республіці Молдова, які підтримують процес реформ, що лежить в основі Угоди про асоціацію, зокрема в тому, що стосується боротьби з корупцією і корисливими інтересами, незалежно від політичної приналежності, забезпечення незалежності судової влади і деполітизації державних інститутів", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, перше місце з підсумками виборів у Молдові зайняла проросійська партія соціалістів, однак вона не матиме голосів для формування уряду.

На другому місці – блок опозиції ACUM, що об’єднав ключові опозиційні партії, очолювані Майєю Санду та Андреєм Нестасе.

Читайте також "Між Додоном і "крадієм мільярда": кого привели до влади парламентські вибори у Молдові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: